Minden bor organikus és vegán?

1. Vegán borok

Helyes állítás, hogy a szőlő minden állati eredetű anyagtól mentes, viszont a borkészítési eljárásra ez nem feltétlen igaz. A szőlőfeldolgozás során, amikor a szőlőléhez élesztőt adunk és azok az alkoholt előállítva, a cukrot feldolgozzák, élesztődarabok maradnak a folyadékban. A musttisztítást, vagyis derítést azért végzik, hogy többek között ezen felhasznált élesztőgombákat elnyeljék, felszívják. A derítőszerek lehetnek természetes anyagok (pl. bentonit por), de felhasználhatnak állati eredetű porokat, oldatokat is. Ilyen anyag lehet pl. kazein- (tejfehérje), tojásfehérje alapú szerek vagy akár a zselatin is.

Nem csak tisztított borok kaphatók a piacon, hanem a derítetlen, szűretlen fajták is.

Az üvegeken megjelent a vegán minősítés, ezzel segítve azokat, akik kifejezetten ilyen borokat keresnek.

 

2. Organikus borok

Léteznek a bio borok (organikus borok), amelyek elkészítésekor nem használnak vegyszereket (pl. növényvédő, rovarirtó szerek). Az adalékanyagok mellőzése mellett, ezek a gazdaságok fenntartják a borvidék ökológiai egyensúlyát és hagyományos borkészítési technológiát használnak.

Sok palackon azonban nincs feltüntetve mindez, aminek egyrészt a hosszú és költséges procedúra az oka, másrészt fenn akarják tartani azt a lehetőséget, hogy meg tudják menteni a termést, nem feltétlenül organikus módszereket alkalmazva.

 

3. Biodinamikus borok

A biodinamikus gazdálkodás fogalma Rudolf Steinertől származik, aki megalkotta az alapokat, miszerint térjünk vissza a régi idők gyakorlataihoz, természetes eljárással készítve a bort (pl. fahordókban érlelve).

A biodinamikus borok az organikus borokon is túlmutatnak, ugyanis a biodinamikus gazdaságban a hagyományos borkészítési technológia mellett a természetes ciklusokat is figyelembe veszik. Alkalmazkodnak a Hold fázisaihoz, eszerint végzik a munkálatokat, többek között a szüretet is. Telihold idejére ütemezik a palackozást, az intenzívebb ízek és illatok miatt. Ezeket a borokat az ún. Demeter-minősítéssel látják el.