Mi az a dekantálás és hogyan csináljuk

A dekantálás szó eredetileg áttöltést jelent. Ez a folyamat nem más, mint a bort a palackjából átöltése egy másik edénybe.

Hogy miért tesszük ezt?

Vannak olyan bortípusok, ahol ezzel a folyamattal jobbá, izgalmasabbá tudjuk tenni borinkat. A legtöbb esetben a vörös boroknál, ritkább esetben a fehér boroknál teszzük ezt. Az egyik dolog, ami ilyenkor történik, hogy az olyan kellemetlen aromák, mint az etanol, ami az alkohol jellegzetes szagát adja, vagy az egyéb hozzáadott szulfitok és más kellemetlen illatanyagok eltávozhatnak a levegőztetés során.

A másik dolog, ami ilyenkor történik, hogy a borban lévő kellemes, friss, gyümölcsös aromák megnyílnak. Ezáltal sokkal jobb, kifinomultabb és aromákban gazdagabb borokat kóstolhatunk. Olcsóbb vörös boroknál szinte kötelező folyamat. Egy 1500-2000 Ft-os vörös borból is kihozhatunk egy igen finom íz és illatvilágot.

A legjobb, ha dekantáló edényt használunk. Ezt szinte bármelyik nagyobb háztartási bevásárló központban megkaphatjuk. Azonban léteznek egészen extrém dekantáló eszközök is, ami inkább turmixgépre emlékeztethet minket, mintsem egy edényre.

kép: klasszikus dekantáló edény

Fontos, hogy vannak borok, amiknek rosszat tehet ez a folyamat, például a rosé borok, vagy az illatos, könnyű testű fehérek, mint például az Irsai Olivér vagy a cseszegi fűszeres. Ezeket a borok dekantálásnál elveszíthetik az összes illatos aromájukat, pont amiért szeretjük őket.

Amiket érdemes azok a vörös borok, a nagy tanninnal rendelkező borok, illetve amelyekből a lerakódott üledéket el kell távolítanunk.

Fontos azonban, hogy minden bortípusnál más az az idő amíg érdemes ezt tenni. Ha bizonytalanok vagyunk kóstoljuk meg borunkat 30 percnyi levegőztetés után, és ha még úgy érezzük nem nyílt meg, hagyjuk még további 30 percet pihenni. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a nagyobb testű borokat hosszabb ideig érdemes hagyni fogyasztás előtt, a könyebb borokat, mint például a pinot noir, kevesebb ideig hagyjuk levegőn. Végül nagyon fontos, hogy az edényben tárolt boroknak az efogyasztása történjen meg 24 órán belül.

Ilyen borokat a boltunkban is lehet találni, fehérból a kék bakator, a vörösből pedig a Bencze Birtok Cabernet Sauvignon az amiknek jó tesz.