Meddig jó a bor felbontás után?

Sokszor előfordult már velem, hogy szerettem volna felbontani egy finom bort, de egyedül nem tudtam volna egy egész palackkal meginni és inkább vártam vele, hátha lesz rá jobb alkalom.

Előfordult már veled hasonló? A következő írásban általánosságban olvashattok, mennyi időnk is van meginni a borunkat.

Először is azt jó ha tudjuk, hogy valójában a bor nem romlik meg felbontás után. Egyszerűen ecet lesz belőle, ami valljuk be őszintén nem az az íz, amit kóstoláskor érezni szeretnénk, de bajunk nem igen származhat belőle. Tehát tulajdonképpen a finom aromák, ízek megtartásával kell versenyt futnunk.

Hogy milyen gyorsan?

A szénsavas borok, pezsgők azok, amiket a leggyorsabban érdemes elfogyasztani. Amennyiben jól van tárolva – hűvös és fénytől védett helyen – úgy 1-3 napig lehet eltenni felbontás után. A mostanában igen kedvelt Prosecco pezsgők egy átlagos pezsgőhöz képest rövidebb ideig jó, úgyhogy több napra semmiképp sem érdemes eltenni.

Könnyű fehér borok, és rosék

Akár 5-7 napig is elállhat, viszont ehhez az eredeti dugó, illetve, hozzávaló kupakkal érdemes visszazárni. Ezekből a borokból viszont rövidebb idő alatt, 1-2 nap után elvész a friss gyümölcsös íz és illatvilág. Ilyen bor lehet például egy ottonel muskotály vagy olaszrizling.

Nagy testű fehér borok

3-5 napig tartják meg bor jellegüket. Amennyiben ilyen típusú borokért vagy inkább oda, érdemes beszerezni vákuumos borosüveg kupakot, amivel még tovább ki lehet tolni a minőségét a boroknak. Persze itt sem lehet 2-3 hétig eltenni őket, pár nappal tudjuk csak kitolni a bor minőségét. Tokaj és Nagy-Somló régió furmint hárslevelű borait szokás ebbe a kategóriába sorolni.

Vörös borok

Hasonlóan a nagyobb testű fehér borokhoz, 3-5 napig tartják meg minőségüket. Azonban sok esetben a vörös borokat pár óráig vagy akár egy napig is dekantálják. A dekantálás az a folyamat, amikor kiöntik a bor egy részét vagy egészét egy olyan edénybe, amiben minél nagyobb felületen érintkezik a bor a levegővel. Ez a folyamat nemhogy rosszat tesz, inkább jobbá teszi a bort fogyasztás előtt. Az illat és aromák nagyon szépen kibontakozhatnak, amitől a dekantálási folyamatnak köszönhetően még élvezetesebb lehet a borunk. Az hogy mikor érdemes és milyen bort dekantálni azt itt olvashatjátok: Dekantálás.

Ha ezek után azon aggódunk, hogy ezek után azon aggódunk, hogy időben meg tudjuk inni a borunkat, a legjobb módszer ilyenkor, ha inkább meghívunk egy kedves ismerőst, hisz a legjobb mégiscsak társaságban borozgatni.

Egészségetekre!