Különleges borászatok 1. rész

Sziegl Pincészet
Európa legnagyobb pincefalujában található, egy egyre több ember által ismert kis pincészet. A Sziegl Pincészet 2012-től termel saját borokat, családi vállalkozás ez. Ez a Hajós pincefaluban lévő borászat nagyot nőtt a kezdetek óta.

2016-ra 5 hektár volt már a szőlőbirtok és a tulajdonosok szerint ez az a legnagyobb méret, amit eredetileg szerettek volna elérni. Céljuk, hogy bebizonyítsák, hogy Hajós régióban lehet olyan minőségi borokat készíteni, amik felveszik a legnagyobb borokkal a versenyt.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy boraik Budapest legelőkelőbb éttermek asztalain megtalálható, és a sommellier-k előszeretettel ajánlják az ételeikhez.

Nagyon sok elismerést kapnak boraik itthon és külföldön is. A borászat Herreberg Kadarkáját az Egyesült Államokban a legjobb magyar borok közé választották.

 

Érdemes megkóstolni.

 

A mi honlapunkon is nagy érdeklődés van a pincészet és boraik iránt. Olyannyira, hogy ettől a borászattól fogyott a legtöbb fajta és volt olyan, amit hetek alatt elkapkodtak, és már nem is lehet kapni. Kedvelt bor még a Kékfrankos 2017

Kadarka és kövidinka szőlőből készült borok nagyon kedveltek. Ez mellett olaszrizling, kékfrankos, hárslevelű, furmint, rajnai rizling található meg a szőlőbirtokon. Biztos vagyok benne, hogy fogunk még hallani felőlük.

Somló Kincse Kispince

A Somló hegyen, Szent Márton dűlőjében található birtokon nagyon odafigyelnek arra, hogy bánnak a szőlővel. A természet és szőlő tisztelete, hagyományőrzés. Ezek azok, amik először eszembe jutnak a borászatról.

Olyannyira tisztelik, nem csak a szőlőtőkéket, hogy a földet, amiben növekszik a növény, hogy elmondásuk szerint „nem törjük, tömörítjük a termőtalajt benzinfüstöt okádó vasmasinákkal”.

A hagyományos művelésmóddal egyszerűbben, természetesebben érhető el az optimális hozam, az ideális tőketerhelés. Ez a természetesség nem csak a szőlőtőkék nevelésénél, hanem a bor készítésénél is jelen van.

A borok aromáit semmilyen egyéb feldolgozási módszerrel nem próbálják befolyásolni, ezért nem használnak hordókat sem. Boraik nem fognak ilyen-olyan versenyeken részt venni, kifejezetten a természetes borízek kedvelőinek készítik őket.

Személy szerint nagy kedvencem volt a 2017-es édes hárslevelűjük, de a 2017-es Juhfark borról is nagyon jó véleménnyel voltak azok, akik kipróbálták. Juhfark

Boraikat két kategóriába sorolják.

  • A „Hétköznapok borai” sorozat nem jelent alacsonyabb minőségi kategóriát, csupán szerényebb megjelenésével sugallja létrehozásának célját: Tiszta, természetes, jó minőségű, kézműves somlai piacra segítése, elérhető áron.
  • A “Somló Kincse” sorozatunkba tartozó borok különleges minőségű, pincéik jellemző stílusát is hordozó, de leginkább a fajta jellegességet és a mikrokörnyezet jellemzőit bemutatni kívánó tételek. Az, hogy egy adott évjáratban készül-e ilyen bor minden hagyományos fajtánkból, csak a Jó Isten tudhatja előre?!7

Stumpf Pincészet

Dr. Stumpf János és fia Péter vezetik a családi pincészetet. 1992-től foglalkoznak szőlőtermesztéssel és anno még csak bérelt ültetvényeik voltak, mára 20 hektár saját szőlővel rendelkeznek a város több dűlőjében.

Jelenleg 9 hetkáron termesztenek szőlőt Eger legértékesebb termőterületén a Nagy-Eged dűlőben.

Kizárólag autodidakta módon, önerőből sajátítottam el az ehhez szükséges ismereteket tanultam a fajtákról, klónokról, alanyokról, a növényvédelemről, a talajokról. Telepítettem magyar és világfajtákat, azonban mindegyiknél a fő szempont volt, hogy csak az adott fajtának legjobb klónjai kerülhettek telepítésre. Az is fontos, hogy szeretem a természetet, s amikor csak tehetem, kinn tartózkodom, az tölt fel energiával.

A művelésmód, amit használnak a Guyot. A jobb minőség eléréséhez gyakran csökkentett rügyszám mellett rendszeresen végeznek termésritkítást (zöldszüretet). A szüret optimális idejének megválasztása a feldolgozás első fontos lépése, szerintük. Azt követően pedig a lehető legtermészetesebb módon történő feldolgozás, érlelés.

A hőmérséklet szabályozásán és alacsony dózisú kén adagolásán kívül nincs beavatkozás, hozzáadott anyag. 3-6 hónapos (fehér bor), 16-18 hónapos (vörös bor) fahordós érlelést követően derítés nélkül palackoznak.

Remek adottságú és nagy területtel rendelkező területet folyamatosan fejlesztik, továbbiakban új szőlőfajták telepítése is tervbe van véve. Vörös boraikra jellemző a robbanó gyümölcsösség és nagy test, de a borokat kedvelő rajongok könnyen meg tudják találni kedvencüket egy kis kóstolás után. Nagy-Eged Merlot