Különleges borászatok 2. rész

Bagolykő Birtok

Badacsonyi borvidék

„A birtok nevét a Badacsonyörs és Ábrahámhegy határán található Bagolykő szikláról kapta, amit egy kirándulás alkalmával fedeztünk fel.” Írja Friedrich Dániel, a birtok egyik tulajdonosa. Egy családi birtok ez, amely 2013-ban indult 0,5 hektár szőlő telepítésével Badacsonyörsön. A családja sokat járt Badacsonyba nyaralni és beleszerettek a vidékbe és a borokba. Szerettek volna tipikusan helyi fajtákat telepíteni, amiket a borvidéken kedveltek meg. Így esett a választás az ottonel muskotály, olaszrizling és rózsakő fajtákra.

Filozófiájuk, hogy felszívódó szereket egyáltalán nem használnak, csak az ökológiai szőlőtermesztésben elfogadott anyagokat. A szőlőt egészfürtösen, bogyózás nélkül préselik és az így kinyert mustok 24 órás ülepítést követően élesztő nélkül erjednek tartályban. A borokat szűretlenül, derítetlenül palackozzák. Céljuk, a szőlőfajtákat és a badacsonyörsi termőhelyet együttesen bemutatni fiatalos, jóivású borokkal.

Egyik legiskeresebb a Válogatás Rózsakő 2016, amely több rangos elismerést is kapott. Amiből már csak pár palack van. „Nagyon kedveltük az évjáratot és a tétel különösen tiszta, szőlőfajta hangsúlyos lett, ami a mindenkori célunk. Szép savasság és kellemes sós lecsengés jellemzi, amit jó érlelhetőségének köszönhetően érett palack aromák gazdagítanak.”

A birtok palackjainak dizájnja is egyedi, a minimalista címkék számunkra kifejezetten kedvesek.

Disznókő Birtok

Tokaji borvidék

A Disznókő birtok 1732 óta jegyzett első osztályú besorolású dűlőivel vezető szerepet tölt be a tokaji történelmi nagy borok újjászületésében. A Disznókő nemes édes boraiban eszményi egyensúlyt alkot a gyümölcs tisztasága, a szőlőfajtákra jellemző frissesség és a botritisz által megteremtett összehasonlíthatatlan aromagazdagság.

A Disznókő szőlőbirtoka, – nemes tokaji szőlőfajtákkal, elsősorban furminttal betelepítve, – egyike Tokaj-Hegyalja legkiválóbb aszús területeinek.

Épületei egymagában látványosságként tündökölnek a hatalmas szőlőültetvények között, Tokaj kapujában. Több száraz és édes bort is kóstoltunk tőlük és biztosíthatjuk, hogy a lehető legjobb minőséget képviselik boraikkal.

Válibor Borászat

Badacsonyi borrégió

A Válibor Borászatnak a vinotéka mellett, van étterme és szálláshelye is.

A borvidék, a Balaton északi partjának története, a kezdetektől összefonódott a szőlőműveléssel és a bortermeléssel. Az itt készült borok magukban hordozzák a balatoni napsütés, a sajátos mikroklíma és a bazaltos talaj adta íz- és illatvilágot. Sajátos jegyek köszönnek vissza minden egyes kortyban.

A birtok fő szőlőfajtái a kéknyelű, az olaszrizling, a muscat ottonel és a pinot noir. Minden, a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel összefüggő tevékenység helyben történik, a kézműves borok elvárásaiknak megfelelően. A reduktív és új fahordó-érlelésű borok kizárólag palackokban kerülnek forgalmazásra.

A badacsonyörsi szőlők között található pincészet egy külön világ. Organikusan művelt szőlők, friss alapanyagok a kertből, házi és környékbeli sajtok, sonkák, szalámik várják az ide betérőket. Ez egy gyönyörű kert, melyben garantáltan otthon érezhetjük magunkat.