Igazi borkülönlegesség: fehérborok kékszőlőből

Készítette: Máhig Blanka Júlia

  1. Vörösborok és rosé borok

A borokat színük szerint három csoportba soroljuk: fehér, vörös és rosé. A színüket elsősorban az határozza meg, hogy milyen színű szőlőből állítjuk elő, illetve milyen eljárást alkalmazunk.

A vörösborokat fekete szőlőből készítjük. A színes szőlőhéj az erjedés során a szőlőlével marad, megszínezve ezzel a bort. A rosé borokat szintúgy kék szőlőből gyártjuk, azonban ebben az esetben a szőlőszem héja rövid ideig erjed, ezért festi kisebb mértékben a folyadékot is.

  1. Fehér fehérborok, “fehér vörösborok”

Vörösbort értelemszerűen nem tudunk fehér szőlőből előállítani, ellenben fehér bort kék szőlőből is lehetséges!

Megannyi kékszőlő fajtából hoznak létre fehérbort, a skála a pinot noirtól a kadarkáig terjed. Francia területen, a pezsgőkészítés során nem csak chardonnayt, de emellett a pinot noir és a pinot meunier fajtákat is használnak Champagne-ban.

Fehérborokat általában fehér szőlőből készítik, tehát miután kinyerték a bogyók levét a szemekből, nem hagyják a szőlő héjával együtt erjedni. Azonban ha a sötét színű szőlő héját eltávolítjuk az erjesztés előtt, mivel a szőlőnek csak a héja színezett, finom nyomás mellett a fehérbor előállításához megfelelő gyümölcslevet kapunk. Ennek eredményeként világossárga vagy szalmasárga színű fehérbort láthatunk. A franciák ezt ún. “blanc de noir” kifejezéssel illetik.

  1. Fehér vörösborok kóstolása

Színe halványsárga, kóstolás során illata, aromája, íze általában a vörösborok jegyét hordozza. Ezek a borok a vörösborokhoz képest kevésbé intenzívek, könnyebbek, viszont annál inkább savasabbak.

Amennyiben kíváncsiságunk hajt, mindenképp kóstoljuk meg ezt a „fehér” borfajtát is. Kattints ide, ahol megnézheted borainkat.