A badacsonyi úribor: a kéknyelű

Készítette: Máhig Blanka Júlia “A badacsonyi földnyelv, vékonyuló hegyén a jegenyék bozontos, ám szabályos gyertyái. Távolodó, kékbe foszló hegykúpok. A szépség megmagyarázhatatlan ellentéte az emberi világgal. A természet, ez a kopottas, néma elefánt, amely még mindig türelmesen hordoz a hátán. Az élet fojtogató telje, a délutáni

Tovább olvasom »

Minden bor organikus és vegán?

Készítette: Máhig Blanka Júlia 1. Vegán borok Helyes állítás, hogy a szőlő minden állati eredetű anyagtól mentes, viszont a borkészítési eljárásra ez nem feltétlen igaz. A szőlőfeldolgozás során, amikor a szőlőléhez élesztőt adunk és azok az alkoholt előállítva, a cukrot feldolgozzák, élesztődarabok maradnak a folyadékban.

Tovább olvasom »

A tökéletes hármas: a dugó, a pohár és a bor

Készítette: Máhig Blanka Júlia Sajnos nem látogathatjuk kedvenc éttermeinket és bárainkat, de otthon új élményt csempészhetünk a szűk társaságunk részére vagy ínyencként akár egyedül is kikapcsolódhatunk, egy kellemes bor társaságában. Figyeljünk oda az est három szereplőjére – a dugóra, a pohárra és a borra –

Tovább olvasom »

Különleges borászatok 2. rész

Bagolykő Birtok Badacsonyi borvidék „A birtok nevét a Badacsonyörs és Ábrahámhegy határán található Bagolykő szikláról kapta, amit egy kirándulás alkalmával fedeztünk fel.” Írja Friedrich Dániel, a birtok egyik tulajdonosa. Egy családi birtok ez, amely 2013-ban indult 0,5 hektár szőlő telepítésével Badacsonyörsön. A családja sokat járt

Tovább olvasom »

Mi az a dekantálás és hogyan csináljuk

A dekantálás szó eredetileg áttöltést jelent. Ez a folyamat nem más, mint a bort a palackjából átöltése egy másik edénybe. Hogy miért tesszük ezt? Vannak olyan bortípusok, ahol ezzel a folyamattal jobbá, izgalmasabbá tudjuk tenni borinkat. A legtöbb esetben a vörös boroknál, ritkább esetben a

Tovább olvasom »

Meddig jó a bor felbontás után?

Sokszor előfordult már velem, hogy szerettem volna felbontani egy finom bort, de egyedül nem tudtam volna egy egész palackkal meginni és inkább vártam vele, hátha lesz rá jobb alkalom. Előfordult már veled hasonló? A következő írásban általánosságban olvashattok, mennyi időnk is van meginni a borunkat.

Tovább olvasom »

Különleges borászatok 1. rész

Sziegl Pincészet Európa legnagyobb pincefalujában található, egy egyre több ember által ismert kis pincészet. A Sziegl Pincészet 2012-től termel saját borokat, családi vállalkozás ez. Ez a Hajós pincefaluban lévő borászat nagyot nőtt a kezdetek óta. 2016-ra 5 hektár volt már a szőlőbirtok és a tulajdonosok

Tovább olvasom »

7 ötlet, hogyan párosítsunk borokat ételekkel

Az izgalmas ízvilágot kedvelőknek javasoljuk, bátran kísérletezgessenek, szegjék meg az általános szabályokat. Izgalmas lehet akár két különböző bort is fogyasztani egy bizonyos ételhez. Mindenkinek más az ízlése és lehet, hogy valakinek a lenti ötletek ellentéte lesz a befutó. Mégis, bemutatnánk pár általános szabályt, mi alapján

Tovább olvasom »

A Kárpát-medence borainak története

A kezdetek A Kárpát-medencének nagyon egyedi klímája van. Tökéletes a szőlőtermesztésre és azon belül is nagyon sok különféle mikroklímával rendelkezik. Valahogy azonban a régióban a szőlőtermesztés és a borkészítés már időszámításunk előtt is rendkívül megosztott volt. A bornak már ekkor volt külön istensége, a szőlők

Tovább olvasom »

A badacsonyi úribor: a kéknyelű

Készítette: Máhig Blanka Júlia “A badacsonyi földnyelv, vékonyuló hegyén a jegenyék bozontos, ám szabályos gyertyái. Távolodó, kékbe foszló hegykúpok. A szépség megmagyarázhatatlan ellentéte az emberi világgal.

Tovább olvasom »

Minden bor organikus és vegán?

Készítette: Máhig Blanka Júlia 1. Vegán borok Helyes állítás, hogy a szőlő minden állati eredetű anyagtól mentes, viszont a borkészítési eljárásra ez nem feltétlen igaz.

Tovább olvasom »

Különleges borászatok 2. rész

Bagolykő Birtok Badacsonyi borvidék „A birtok nevét a Badacsonyörs és Ábrahámhegy határán található Bagolykő szikláról kapta, amit egy kirándulás alkalmával fedeztünk fel.” Írja Friedrich Dániel,

Tovább olvasom »

Különleges borászatok 1. rész

Sziegl Pincészet Európa legnagyobb pincefalujában található, egy egyre több ember által ismert kis pincészet. A Sziegl Pincészet 2012-től termel saját borokat, családi vállalkozás ez. Ez

Tovább olvasom »