10 tudnivaló a pezsgőről

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Nem tudok pezsgő nélkül élni. Győzelemnél megérdemlem, a vereségnél pedig szükségem van rá.”Napóleon Újévi szokásunk, hogy pezsgőt igyunk – ez a következő évi gazdagság miatt ildomos. Azonban manapság egyre nagyobb divat a pezsgő, így nem szükséges ünnepekhez kötnünk a pezsgő kóstolását.

Tovább olvasom »

A fröccsről

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Fölfelé megy borban a gyöngy;Jól teszi.Tőle senki e jogát elNem veszi.”(Vörösmarty Mihály) 1. A fröccs, mint HungarikumMár az ókorban is kevertek a vízhez bort, hogy ezzel “tisztítsák” a vizet. Vajon gondolták volna, hogy ha a mai fröccskultuszban élnének, sóher fröccsöt innának

Tovább olvasom »

Mikor jó a bor?

Készítette: Máhig Blanka Júlia Már az előző cikkünkben szót ejtettünk arról, hogy a bor minősége nem csupán az ártól függ – sokkal több minden játszik szerepet abban, hogy befejezésképpen milyen kategóriába soroljuk és végül a vásárlók milyen összegért cserébe vihetik haza a kiszemelt palackot. A

Tovább olvasom »

Mennyibe kerül a jó bor?

Készítettünk egy elemzést, ami közel 100 magyar fehér, rosé és vörösbort tartalmazott, évjárattól, termőterülettől, névtől, típustól eltérően. A célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, átlagosan milyen árú borok mennyire jó minőségűek lehetnek. Talán nem lesz meglepetés, ha megjegyezzük azt is, a felmérés során nem csak azt

Tovább olvasom »

10 tudnivaló a tanninról

Készítette: Máhig Blanka Júlia A tanninok polifenol vegyületek. Vizes oldatban képesek az alkaloidok, a zselatin és egyéb fehérjék kicsapására. Megtalálhatók fakéregben, gyökerekben, levelekben és gyümölcsökben is. Ételeket tekintve így a kávéban, teában, kakaóban, fahéjban, magvakban, azaz dióban, mogyoróban, mandulában és fanyar gyümölcsökben: szederben, vörös áfonyában,

Tovább olvasom »

Igazi borkülönlegesség: fehérborok kékszőlőből

Készítette: Máhig Blanka Júlia Vörösborok és rosé borok A borokat színük szerint három csoportba soroljuk: fehér, vörös és rosé. A színüket elsősorban az határozza meg, hogy milyen színű szőlőből állítjuk elő, illetve milyen eljárást alkalmazunk. A vörösborokat fekete szőlőből készítjük. A színes szőlőhéj az erjedés

Tovább olvasom »

A badacsonyi úribor: a kéknyelű

Készítette: Máhig Blanka Júlia “A badacsonyi földnyelv, vékonyuló hegyén a jegenyék bozontos, ám szabályos gyertyái. Távolodó, kékbe foszló hegykúpok. A szépség megmagyarázhatatlan ellentéte az emberi világgal. A természet, ez a kopottas, néma elefánt, amely még mindig türelmesen hordoz a hátán. Az élet fojtogató telje, a délutáni

Tovább olvasom »

Minden bor organikus és vegán?

Készítette: Máhig Blanka Júlia 1. Vegán borok Helyes állítás, hogy a szőlő minden állati eredetű anyagtól mentes, viszont a borkészítési eljárásra ez nem feltétlen igaz. A szőlőfeldolgozás során, amikor a szőlőléhez élesztőt adunk és azok az alkoholt előállítva, a cukrot feldolgozzák, élesztődarabok maradnak a folyadékban.

Tovább olvasom »

A tökéletes hármas: a dugó, a pohár és a bor

Készítette: Máhig Blanka Júlia Sajnos nem látogathatjuk kedvenc éttermeinket és bárainkat, de otthon új élményt csempészhetünk a szűk társaságunk részére vagy ínyencként akár egyedül is kikapcsolódhatunk, egy kellemes bor társaságában. Figyeljünk oda az est három szereplőjére – a dugóra, a pohárra és a borra –

Tovább olvasom »

Különleges borászatok 2. rész

Bagolykő Birtok Badacsonyi borvidék „A birtok nevét a Badacsonyörs és Ábrahámhegy határán található Bagolykő szikláról kapta, amit egy kirándulás alkalmával fedeztünk fel.” Írja Friedrich Dániel, a birtok egyik tulajdonosa. Egy családi birtok ez, amely 2013-ban indult 0,5 hektár szőlő telepítésével Badacsonyörsön. A családja sokat járt

Tovább olvasom »

10 tudnivaló a pezsgőről

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Nem tudok pezsgő nélkül élni. Győzelemnél megérdemlem, a vereségnél pedig szükségem van rá.”Napóleon Újévi szokásunk, hogy pezsgőt igyunk – ez a

Tovább olvasom »

A fröccsről

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Fölfelé megy borban a gyöngy;Jól teszi.Tőle senki e jogát elNem veszi.”(Vörösmarty Mihály) 1. A fröccs, mint HungarikumMár az ókorban is kevertek

Tovább olvasom »

Mikor jó a bor?

Készítette: Máhig Blanka Júlia Már az előző cikkünkben szót ejtettünk arról, hogy a bor minősége nem csupán az ártól függ – sokkal több minden játszik

Tovább olvasom »

Mennyibe kerül a jó bor?

Készítettünk egy elemzést, ami közel 100 magyar fehér, rosé és vörösbort tartalmazott, évjárattól, termőterülettől, névtől, típustól eltérően. A célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, átlagosan milyen

Tovább olvasom »

10 tudnivaló a tanninról

Készítette: Máhig Blanka Júlia A tanninok polifenol vegyületek. Vizes oldatban képesek az alkaloidok, a zselatin és egyéb fehérjék kicsapására. Megtalálhatók fakéregben, gyökerekben, levelekben és gyümölcsökben

Tovább olvasom »

A badacsonyi úribor: a kéknyelű

Készítette: Máhig Blanka Júlia “A badacsonyi földnyelv, vékonyuló hegyén a jegenyék bozontos, ám szabályos gyertyái. Távolodó, kékbe foszló hegykúpok. A szépség megmagyarázhatatlan ellentéte az emberi világgal.

Tovább olvasom »

Minden bor organikus és vegán?

Készítette: Máhig Blanka Júlia 1. Vegán borok Helyes állítás, hogy a szőlő minden állati eredetű anyagtól mentes, viszont a borkészítési eljárásra ez nem feltétlen igaz.

Tovább olvasom »

Különleges borászatok 2. rész

Bagolykő Birtok Badacsonyi borvidék „A birtok nevét a Badacsonyörs és Ábrahámhegy határán található Bagolykő szikláról kapta, amit egy kirándulás alkalmával fedeztünk fel.” Írja Friedrich Dániel,

Tovább olvasom »