Egészségedre! – avagy a koccintásról

Készítette: Máhig Blanka Júlia Mindenki tisztában van vele, hogy életünk fontosabb fordulópontjainak megünneplésekor koccintunk – de vajon tudjuk, hogy miért és honnan ered ez a szokás? Egy kis történelem Ahogy az italozás történelme, úgy a koccintásé is már az ókorban megkezdődött: az isteneknek többek között

Tovább olvasom »

Hogyan ajándékozzunk bort?

Készítette: Máhig Blanka Júlia Válaszolva a kérdésre, az első és legfontosabb: legyünk tisztában azzal, milyen bort kedvel az a személy, akit meg szeretnénk ajándékozni. Elsősorban talán azt érdemes tudni, az édes vagy a száraz bort szereti az illető. További szempont lehet a típus, a termőhely,

Tovább olvasom »

Bortárolási kisokos

Készítette: Máhig Blanka Júlia Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: a borokat hűvös helyen, rezgésmentesen, fektetve célszerű tárolni, ahol lehetőleg nem éri napfény. Erre a legjobb eszköz a borhűtő, amelyben polconként beállítható a tökéletes hőmérséklet. Azoknak, akik viszont más megoldást választanának, készítettünk

Tovább olvasom »

Csabagyöngyével kezdődik a szüret

Készítette: Máhig Blanka Júlia Hamarosan véget ér a kánikula, beköszönt az ősz – és kezdődik a szüreti időszak. Az 1800-1900-as évektől kezdve, hagyományként tekintünk a szőlőfürt-szedésre. A szüretMagyarországon hivatalosan Mihály napjától, azaz szeptember 29-től, Simon-Juda napjáig (október 28.) beszélünk szüretről. A kezdeti nap tájegységenként eltérő

Tovább olvasom »

10 tudnivaló a pezsgőről

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Nem tudok pezsgő nélkül élni. Győzelemnél megérdemlem, a vereségnél pedig szükségem van rá.”Napóleon Újévi szokásunk, hogy pezsgőt igyunk – ez a következő évi gazdagság miatt ildomos. Azonban manapság egyre nagyobb divat a pezsgő, így nem szükséges ünnepekhez kötnünk a pezsgő kóstolását.

Tovább olvasom »

Egy fröccs nem fröccs

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Fölfelé megy borban a gyöngy;Jól teszi.Tőle senki e jogát elNem veszi.”(Vörösmarty Mihály) 1. A fröccs, mint HungarikumMár az ókorban is kevertek a vízhez bort, hogy ezzel “tisztítsák” a vizet. Vajon gondolták volna, hogy ha a mai fröccskultuszban élnének, sóher fröccsöt innának

Tovább olvasom »

Mikor jó a bor?

Készítette: Máhig Blanka Júlia Már az előző cikkünkben szót ejtettünk arról, hogy a bor minősége nem csupán az ártól függ – sokkal több minden játszik szerepet abban, hogy befejezésképpen milyen kategóriába soroljuk és végül a vásárlók milyen összegért cserébe vihetik haza a kiszemelt palackot. A

Tovább olvasom »

Mennyibe kerül a jó bor?

Készítettünk egy elemzést, ami közel 100 magyar fehér, rosé és vörösbort tartalmazott, évjárattól, termőterülettől, névtől, típustól eltérően. A célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, átlagosan milyen árú borok mennyire jó minőségűek lehetnek. Talán nem lesz meglepetés, ha megjegyezzük azt is, a felmérés során nem csak azt

Tovább olvasom »

10 tudnivaló a tanninról

Készítette: Máhig Blanka Júlia A tanninok polifenol vegyületek. Vizes oldatban képesek az alkaloidok, a zselatin és egyéb fehérjék kicsapására. Megtalálhatók fakéregben, gyökerekben, levelekben és gyümölcsökben is. Ételeket tekintve így a kávéban, teában, kakaóban, fahéjban, magvakban, azaz dióban, mogyoróban, mandulában és fanyar gyümölcsökben: szederben, vörös áfonyában,

Tovább olvasom »

Igazi borkülönlegesség: fehérborok kékszőlőből

Készítette: Máhig Blanka Júlia Vörösborok és rosé borok A borokat színük szerint három csoportba soroljuk: fehér, vörös és rosé. A színüket elsősorban az határozza meg, hogy milyen színű szőlőből állítjuk elő, illetve milyen eljárást alkalmazunk. A vörösborokat fekete szőlőből készítjük. A színes szőlőhéj az erjedés

Tovább olvasom »

Hogyan ajándékozzunk bort?

Készítette: Máhig Blanka Júlia Válaszolva a kérdésre, az első és legfontosabb: legyünk tisztában azzal, milyen bort kedvel az a személy, akit meg szeretnénk ajándékozni. Elsősorban

Tovább olvasom »

Bortárolási kisokos

Készítette: Máhig Blanka Júlia Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: a borokat hűvös helyen, rezgésmentesen, fektetve célszerű tárolni, ahol lehetőleg nem éri

Tovább olvasom »

10 tudnivaló a pezsgőről

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Nem tudok pezsgő nélkül élni. Győzelemnél megérdemlem, a vereségnél pedig szükségem van rá.”Napóleon Újévi szokásunk, hogy pezsgőt igyunk – ez a

Tovább olvasom »

Egy fröccs nem fröccs

Készítette: Máhig Blanka Júlia “Fölfelé megy borban a gyöngy;Jól teszi.Tőle senki e jogát elNem veszi.”(Vörösmarty Mihály) 1. A fröccs, mint HungarikumMár az ókorban is kevertek

Tovább olvasom »

Mikor jó a bor?

Készítette: Máhig Blanka Júlia Már az előző cikkünkben szót ejtettünk arról, hogy a bor minősége nem csupán az ártól függ – sokkal több minden játszik

Tovább olvasom »

Mennyibe kerül a jó bor?

Készítettünk egy elemzést, ami közel 100 magyar fehér, rosé és vörösbort tartalmazott, évjárattól, termőterülettől, névtől, típustól eltérően. A célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, átlagosan milyen

Tovább olvasom »

10 tudnivaló a tanninról

Készítette: Máhig Blanka Júlia A tanninok polifenol vegyületek. Vizes oldatban képesek az alkaloidok, a zselatin és egyéb fehérjék kicsapására. Megtalálhatók fakéregben, gyökerekben, levelekben és gyümölcsökben

Tovább olvasom »