Bortárolási kisokos

Készítette: Máhig Blanka Júlia

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: a borokat hűvös helyen, rezgésmentesen, fektetve célszerű tárolni, ahol lehetőleg nem éri napfény.
Erre a legjobb eszköz a borhűtő, amelyben polconként beállítható a tökéletes hőmérséklet. Azoknak, akik viszont más megoldást választanának, készítettünk egy rövid útmutatót.

A bornak is van folyamata: palackba zárva is érlelődik, majd eléri fogyasztási csúcsát és azt követően kezd el romlani. Mégis megfelelő tárolás mellett, a folyamat lassítható.

Tárolás színtere
A 10 – 16 fokos hőmérséklet a borok tárolására a legalkalmasabb. Helyszínt választva, a pince vagy a kamra megfelelő. Azonban ha ezekre nincs lehetőségünk, keressünk egy olyan helységet, ahol nincs fűtést biztosító műszer, állandó, nem igen változó szobahőmérséklet van.

Ahogy a hőmérséklet, úgy a fény is felgyorsíthatja a bor öregedését, romlását. Emiatt a hőmérséklet-ingadozás kerülése mellett, oda kell figyelnünk a fényviszonyokra is!

Tehát fűtetlen és sötét helységet keressünk. De ha az előzetesen már megadott szempontok nem tarthatóak, kiváló választás lehet erre a célra egy szekrény is. Amennyiben megtaláltuk a borospalackok otthonát, ne mozgassuk, ne lötyögtessük a bort.

Manapság is, sokakban felmerül a kérdés, hogy állítva vagy fektetve kell tartani az üvegeket? Utóbbi abban az esetben célszerű, ha parafadugóval lezárt italt választunk. Ekkor ugyanis a fektetett, palackba zárt folyadék éri a parafát, így az nem szárad ki – nem oxidálja az alatta rejlő bort.

Tárolási idő
Vannak borok, amelyeket a vásárlást követően, szoros határidőn belül el kell fogyasztani, de akadnak olyanok is, amelyeket a legintenzívebb íz érdekében, fogyasztás előtt még érdemes tovább érlelni.
Utóbbihoz azok a borok tartoznak, amelyeknek élénk a savtartalma, magas a tannin- vagy cukortartalma. A könnyebb átláthatóság érdekében, táblázatszerűen gyűjtöttük össze, mikor érdemes meginni a nedűt:

Könnyű borok: fehérborok, rosé borokFrissen, 2-3 éves korukban érik el csúcspontjukat
Kivétel: Tokaji aszú, 10 évig is eltartható
Könnyű borok: vörösborok3-5 éves korában éri el csúcspontját
Testes borok: fehérborok5-7 éves korában éri el csúcspontját
Testes borok: vörösborok5-7 éves korában éri el csúcspontját
Gyöngyöző borokAzonnal fogyasztható

Bontott borok
Az alábbi táblázatban bemutatjuk, felbontás után meddig érdemes tárolni a bort, amíg el nem fogyasztjuk:

Könnyű borok: fehérborok, rosé borok, vörösborok5-7 nap
Testes borok: fehérborok, vörösborok3-5 nap
Gyöngyöző borok1-2 nap

Erre alkalmas vákuum pumpával vagy pezsgőzárral hosszabbíthatjuk a tárolási időtartamot is. Ezen eszközök segítségével az üvegből kiszívhatjuk az oxigént, meggátolva az íz- és színváltozást, lelassítva a bor öregedését.

Remek társas szórakozás a borkóstolás, érdemes kipróbálni – és felbontott bor sem marad. Nézd meg a borcsomagokat itt!