A tökéletes hármas: a dugó, a pohár és a bor

Sajnos a koronavírus-helyzet miatt jelenleg nem látogathatjuk kedvenc éttermeinket és bárainkat, de otthon új élményt csempészhetünk a szűk társaságunk részére vagy ínyencként akár egyedül is kikapcsolódhatunk, egy kellemes bor társaságában. Figyeljünk oda az est három szereplőjére – a dugóra, a pohárra és a borra – és az ezzel kapcsolatos legfőbb teendőkre, hogy minden tökéletesen sikerüljön.

A dugó

Manapság a piacon egyre többen a csavarzáras borok mellett döntenek, de a parafa sem ment ki a divatból. Mégis, ha nem csavaros, hanem parafadugóval rendelkező bort vásárlunk, érdemes a kinyitáshoz profi dugóhúzót használni, elkerülve az esetleges kellemetlenségeket. De milyen előzetesen emlegetett gond következhet be? Parafadugós bor nyitása esetén két problémával találkozhatunk: a dugó egy része benne marad a borosüveg nyakában vagy egyáltalán nem tudjuk kihúzni azt. Utóbbi helyzetben a megoldás egyszerű: tegyünk forró vizes ruhát az üveg szájához, így könnyen ki lehet majd venni a dugót. Ha a parafa egy része benne marad az üveg nyakában, megpróbálhatjuk ismét belecsavarni a dugóhúzót vagy lenyomhatjuk a dugót, ekkor viszont a törmelékkel keveredhet a folyadék. Ilyenkor érdemes szűrőt vagy dekantálót használni. A bor kitöltésekor ajánlatos cseppfogót alkalmaznunk, megakadályozva, hogy nehogy kárba vesszen a bor az öntés során.

A pohár

Mindenképpen fontos, hogy boriváshoz borospoharat válasszunk, ugyanis a szárnak nagy szerepe van: segíti abban a borkedvelőt, hogy körültekintően fogja meg a poharat, így a nedű a kézmelegünktől nem melegszik fel, emellett elkerülhetjük a további ujjlenyomatokat is.

Nem elvárás, hogy minden borivónak legyen teljes pohárkészlete, ami magában foglalja az összes különböző méretű és formájú poharat, de három eltérő darabot mindenképp érdemes beszerezni: egy keskenyebb formájút a fehér borok, nagyobb méretű poharat a vörösborok és egy hosszúkás, úgynevezett “flute” darabot a gyöngyözőborok, pezsgők részére.

És persze fontos, hogy a megfelelő pohárválasztás mellett csupán csak félig töltsük meg azt – hiszen a kitöltött borban található aromák ekkor találkoznak először a levegővel. Általános igazság továbbá az is, hogy minél nagyobb, karakteresebb a bor, annál inkább legyen nagy a pohár is, hogy teret adjunk a karakteres ízvilágnak és illatnak. Amennyiben végül megtaláltuk az est főszereplőjét, a bort és kiválasztottuk hozzá a megfelelő poharat, bizonyosodjunk meg arról, hogy a pohár tiszta és száraz, abban az esetben is, ha nem csak egy fajtát kóstolunk meg: a vízcseppek, egyéb szennyeződések szerepet játszhatnak abban, hogy megváltozzon a bor íze.

A bor – és társai

A borokat megadott hőmérsékleten érdemes felszolgálni otthon is, ha ettől nem eltérő az ízlésünk: édes borokat 6 – 8 °C, gyöngyöző borokat 6 – 10 °C, fehér borokat 6 – 13 °C, míg vörösborokat 15 – 18 °C között fogyasszunk.

A hőmérséklet megtartása érdekében használhatunk hűtést: töltsünk meg egy tartót jéggel és vízzel egyaránt. Inkább hűtsük tovább így a bort vagy hagyjuk tovább a hűtőben, de ne dobjunk bele jégkockát, ellenkező esetben pedig ne melegítsük – csak ha szobahőmérsékleten hagyjuk -, hiszen ezek az eljárások károsíthatják a bor ízét.

A borokat magában is fogyaszthatjuk, de ehetünk mellé kekszet, olajos magvakat (dió, mandula), gyümölcsöt (szőlő, alma, dinnye), sonkát vagy válasszunk a megannyi sajtválogatás valamelyike közül. Ha a bort nem tudtuk elfogyasztani, hűtőben tárolva pár napig még fogyasztható.

A borvásárlást a honlapunk kínálatából ajánljuk, ahol a címkék segítségével válogathatnak kedvenc bortípusaik közül.