Készítette: Máhig Blanka Júlia
“Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.”
(Vörösmarty Mihály)
1. A fröccs, mint Hungarikum
Már az ókorban is kevertek a vízhez bort, hogy ezzel “tisztítsák” a vizet. Vajon gondolták volna, hogy ha a mai fröccskultuszban élnének, sóher fröccsöt innának nap mint nap?
Az ókorban kezdődött a fröccsivás, csak mint a borivási szokásaink. A Hungarikum fröccs bor és szóda – pontosabban szikvíz – keveréke. Elsősorban bor-víz különféle mixelésének elnevezésére használjuk, de más alkoholtartalmú koktéloknál újabb nevekkel találkozhatunk.

2013-ban a Magyar Értéktár a Hungarikumok Gyűjteményébe 165. Hungarikumként vette fel a fröccsöt. Több mint 50 típust különböztetünk meg egymástól, így kijelenthetjük, hogy Magyarországon nagy kultusza van, ebből kifolyólag legendája is: a történet szerint, 1842. októberében Fáy András a “nemzet mindenese”, a fóti pincéjéhez hívta vendégségbe barátait, köztük Vörösmarty Mihályt is. A borozások közben megjelent Jedlik Ányos is, aki a szikvíz előállítását szerette volna szemléltetni az erre alkalmas 1826-os találmányával, a szifonfejes palackjával, amelynek segítségével a szifon aljáról, egy cső segítségével nyerte ki a szódavizet, hogy több szén-dioxid maradjon a palackban. Ezt töltötték végül a borhoz, aminek a német “spriccer” elnevezést adta a feltaláló. Viszont Vörösmartynak nem tetszett a nem magyar kifejezés, ezért nevezték el később fröccsnek.

2. Milyen a jó fröccs alapanyag?
Mindenképpen legyen savas, friss, lendületes a bor, a jó fröccshöz leginkább fehérbort vagy rosét ajánlunk. Bortípusokban a szürkebarát, a kéknyelű, az olaszrizling vagy akár a kékfrankos rosé is jó választás lehet.
Viszont kerüljük az édes, minerális vagy éppen testes, fahordóban érlelt borokat, ahogy a vöröseket is. Ha utóbbiról semmiképpen sem tudunk lemondani, érdemes fajtából adódóan pl. kadarkát választani.
5-7 fokosra hűtsük be a szódát (vagy ásványvizet) és a bort egyaránt a tökéletes végeredmény érdekében. Innentől már csak annyi van hátra, hogy döntsünk, pontosan milyen fröccsöt szeretnénk inni.

3. De melyik fröccsnek mi a neve az a bor:víz arányok alapján?
Elnevezés | Bor (dl) | Szikvíz/ásványvíz (dl) |
Hosszúlépés | 1 | 2 |
Kisfröccs | 1 | 1 |
Kisházmester | 1 | 4 |
Sóherfröccs | 1 | 9 |
Sportfröccs | 1 | 4 |
Nagyfröccs (a klasszikus fröccs) | 2 | 1 |
Viceházmester | 2 | 3 |
Házmester | 3 | 2 |
Alpolgármester | 4 | 6 |
Háziúr | 4 | 1 |
Maflás | 5 | 5 |
Magyar-angol fröccs | 6 | 3 |
Polgármester | 6 | 4 |
Avasi fröccs | 7 | 3 |
Krúdy-fröccs | 9 | 1 |
Harmatos fröccs: a pohár bor fölött elspricceljük a szódát, hogy a borba csak némi „harmat” kerüljön.
Spriccelt fröccs: fél liter bor és egy spriccelés a szódából.
Akármelyik fröccs nyerte el a tetszésünket, fontos megemlíteni, hogy a bornak mennyiségtől függetlenül szerepe van, így mindenképpen üvegpohárból igyuk a fröccsöt is. És koccintani? Ugyanúgy kötelező!