A badacsonyi úribor: a kéknyelű

Készítette: Máhig Blanka Júlia

“A badacsonyi földnyelv, vékonyuló hegyén a jegenyék bozontos, ám szabályos gyertyái. Távolodó, kékbe foszló hegykúpok. A szépség megmagyarázhatatlan ellentéte az emberi világgal. A természet, ez a kopottas, néma elefánt, amely még mindig türelmesen hordoz a hátán. Az élet fojtogató telje, a délutáni napban párolgó szőlők és mezők közt.”

(Kertész Imre)

  1. Badacsonyi borvidék

Magyarország tengerétől, a Balaton északi partján, Badacsony Hegyközség (Badacsonytomaj, Nemesgulács), Badacsonyi Borfalvak Hegyközség (Ábrahámhegy, Badacsonylábdihegy, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepeszd, Kővágóörs, Révfülöp, Salföld és Szigliget), Káptalantóti-Csobánc Hegyközség (Képtalantóti, Gyulakeszi) és Szent György-hegy Hegyközség (Szent György-hegy, a medence keleti oldalán fekvő Csobánc és Hajagos-hegy egy része, valamint a Tapolca északi határában álló Véndek-hegy) társulásaiból áll a Badacsonyi Borvidék.

A szubmediterrán klíma jóvoltából a birtokokat leginkább a Balaton befolyásolja, meggátolva a nagy hőmérséklet-változást, mindamellett biztosítva a megfelelő páratartalmat. Az északi part déli lankáin magas a napsütéses órák száma, emellett a bazalt-tufás talajban is könnyen gyökerezik a szőlő.

  1. Kéknyelű

Hideg, kékes-lilás levélnyeléről és erezetéről kapta a kéknyelű elnevezést. Van, aki úriszőlőnek hívja, mert kényes szőlő, termesztése körülményes. Mindamellett minőségi, előkelő bor készülhet belőle. Ebből az ősi, magyar szőlőből készült száraz fehérbor tehát nem véletlen, hogy a Badacsonyi borvidék különlegessége, 2013 óta Hungarikum címet is visel. További jellegzetessége, hogy nővirágú, azaz a szőlőterméshez szükséges mellé porzófajtát is telepíteni, ami nem más, mint a budai zöld vagy a budai zöld és a kéknyelű keresztezéséből származó rózsakő.

  1. Badacsonyi borgasztronómia

A különleges bor mellé különleges gasztronómia dukál. Éppen ezért, a Badacsonyi Kör a borvidék történelmi hagyományainak megőrzése mellett, badacsonyi éttermekkel szövetkezve kezdeményezte az étlapokon megjeleníthető “badacsonyi módra” kifejezést. A receptúra során a kéknyelű szőlőből készült bor vagy szőlőlevél felhasználását népszerűsítik.

Ajánljuk partnereink közül a Bagolykő Birtok, a Bencze Birtok vagy a Válibor borait. Megnézem a borokat.