5 pont hogyan tűnjünk profinak bor rendelésnél egy étteremben

Sokan tévesen azt hiszik azért önt kóstolót a pincér vagy sommelier egy étteremben a borból, hogy megbizonyosodjunk róla ízlik-e nekünk. A valóság az, hogy azért önt kóstolót, hogy megvizsgáljuk, nem romlott-e a bor.

Az alábbi 5 ponttal profinak tűnhetünk egy étteremben és tudni fogjuk, hogyan viselkedjünk ilyen helyzetekben.

  1. Nézzük meg a bor címkéjét, hogy valóban azt a bort hoztak-e nekünk, amit kértünk. Az évszám is fontos lehet, ha egy kicsit értünk a borokhoz, tudni fogjuk milyen évjáratot keresünk. Ha nem az, amit kértünk, küldjük vissza. Sajnos gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk, hogy nem azt a bort hozzák ki amit kértünk.
  2. A parafakupakot megvizsgálhatjuk, ugyanaz-e, ami az üveghez tartozik, van-e rajta látható sérülés. Semmikép se szagoljuk meg, ehhez majd a borra lesz szükségünk.

kép forrás: https://charlopedia.wordpress.com/

  1. A kiöntött bort vizsgáljuk meg először látásunkkal. A poharat viszont sose emeljük felfelé, egy fényforrás felé. Mindig fentről lefele nézve kell megvizsgálni, ha lehetséges akkor, fehér felület felett. Ha nincs fehér felület, próbáljuk valamilyen világosabb felület felé tartani. Ha a bor nem zavaros, tiszta jöhet a következő lépés.
  2. Ezután kissé forgassuk meg a bort a pohárban, hogy a levegő minél jobban találkozzon a borral, majd szagoljunk bele. Ha a bor romlott azonnal meg fogjuk érezni. Ázott kartonpapír szag a bor romlottságot jelentheti, bátran küldjük vissza és kérjünk egy másik palackot.
  3. Kóstoljuk meg. Van olyan borhiba, amit ízleléssel fogunk tudni csak megállapítani. Ha úgy érezzük, van valami kellemetlen utóíze. Ha az íze inkább emlékeztet az ecet ízére, sokkal kesernyésebb az íze ehhez nem kell szakértőnek lennünk, hogy tudjuk a borunk romlott.

5+ Élvezzük a borunkat! 🙂

Ha egy elegánsabb étteremben fogunk bort rendelni, a fenti ötletek segíteni fognak nekünk, hogy mi is profinak tűnjünk. Ezt akár otthon is lehet gyakorolni, a hozzávaló bort pedig rendeld oldalunkról.LiberPack