Készítette: Máhig Blanka Júlia
- A tanninok polifenol vegyületek. Vizes oldatban képesek az alkaloidok, a zselatin és egyéb fehérjék kicsapására. Megtalálhatók fakéregben, gyökerekben, levelekben és gyümölcsökben is. Ételeket tekintve így a kávéban, teában, kakaóban, fahéjban, magvakban, azaz dióban, mogyoróban, mandulában és fanyar gyümölcsökben: szederben, vörös áfonyában, gránátalmában és természetesen a szőlőben – így a borban is.
- Étrend-kiegészítőként E181 kódszámú adalékanyagnak nevezik.

- Vörösborokban megtalálható, hiszen a szőlőbogyók héjából származik elsősorban. A vörösborok készítésénél nagyobb a héj és a magok érettségi szintjének jelentősége, hiszen itt a készítés lényeges eleme a héjon áztatás.
- Fehérborokban is előállítható a tannin érzet, amennyiben a bort akác- vagy tölgyfahordóban érlelik.
- A tanninnak nincs íze! Csupán összehúzó hatást idézhet elő az egész szájüregben – a nyelven, a szájpadláson és az ínyen is –, kóstoláskor a nyálkahártyánk szárító hatást fog érzékelni. Emellett az ízérzetet és a bor testességét növeli.
- A koffeinnel kombinálva a tannin megnyugtatja az idegrendszert és nyugtató alvást biztosít.

- A tannin elpusztítja a baktériumokat, gombás, vírusos fertőzéseket és gyulladásos megbetegedéseket. Az erős antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza a sejtek károsodását, emellett pedig véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is.
- A tannin mértéke és finomsága függ a bor termőhelyétől, a szőlőfajtától, a szőlő érettségétől, a bor készítésének módszerétől, végső soron a bor koncentrációjától és a hordóhasználattól is.

- A bor készítése során használt hordó vagy részben a hordó jelenlétét utánzó, tölgyfa eredetű ízlécek, chipsek használata is eredményezhet némi cserzőanyag-többletet. Jó minőségű tanninport csak drága eljárással, vagy bogyó héj, vagy jó minőségű tölgyfa felhasználásával készülhet. Az egyszerűbb, olcsóbb tanninpor általában kellemetlen hatást, szárító érzést kelt a szánkban.
- Magas tannintartalmú borok: vörösek esetén a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah – fehérborok esetén a sauvignon blanc vagy a rizling.