10 tudnivaló a pezsgőről

Készítette: Máhig Blanka Júlia

“Nem tudok pezsgő nélkül élni.
Győzelemnél megérdemlem, a vereségnél pedig szükségem van rá.”

Napóleon

Újévi szokásunk, hogy pezsgőt igyunk – ez a következő évi gazdagság miatt ildomos. Azonban manapság egyre nagyobb divat a pezsgő, így nem szükséges ünnepekhez kötnünk a pezsgő kóstolását. Viszont van pár tudnivaló, amit érdemes számontartani – úgy gondoljuk, jobban ízlik az ital, ha ismerjük a történetét.

  • Ugyan Saint Hilaire bencés szerzetesei már kísérleteztek az erjesztett buborék-készítéssel, hivatalosan 1693. augusztus 4.-én, Champagne-ban Dom Perignon szorgos munkájának gyümölcse lett az első, hivatalos pezsgő. A bencés barát egy tavaszi napon újrafermentálta (utóerjesztette) a borát, majd jól lezárta az üveget. Az eljárásnak azóta az ún. champagne módszer elnevezést adták.
  • A magyar pezsgőtörténet a 1825-ben kezdődött, Pozsonyban a Hubert I. E. cég indulásával.
  • Közel fél évszázaddal később, 1882-ben, Budafokon Törley József megnyitotta gyárát, amely előtte Reims-ben kapott otthont. A termelést Louis Francois irányította, sajnos azonban a két jóbarát viszonya hamar megromlott, így 4 évvel később a Francois fivérek új gyárba költöztek.
  • A pezsgő szót először Gróf Széchenyi István tüntette fel a Hitel c. munkájában, miszerint a francia champagne gyárban túl sok kóstolót ivott.
  • A pezsgő készítéséhez egy könnyű, tiszta, lehetőleg semleges jellegű borra van szükség. Ezt a bort – franciául cuvée-t – legalább 3-4 hónapig erjesztik újra a sötét pincékben, úgy, hogy a szén-dioxidot nem engedik ki belőle. A borhoz tirázs likőrt adnak (azaz borban feloldott cukrot), illetve élesztőt. Érlelést követően eltávolítják a seprőt (ergo az elhalt élesztősejtekből álló üledéket). A pezsgő így ugyanabban a palackban érlelődik, amelyben később a kereskedelembe kerül.
  • A pezsgő akkor lesz igazán tökéletes, ha a seprőt úgy távolítják el a palackból, hogy a lehető legkevesebb folyadék menjen kárba. A fagyasztással történő seprőtlenítés Törley József nevéhez fűződik.
  • Érzékenyebb a boroknál, ezért hűvös, sötét helyen tároljuk. A pezsgő az érést követően kerül a polcokra, így nem kell várnunk a vásárlás után, hogy megkóstoljuk. Ha a fogyasztás mellett döntünk, hűtsük be előtte az italt. A pezsgő fogyasztási hőmérséklete hivatalosan 4-8 °C. Bontásnál 60 fokban megdöntve a dugót – hogy kevesebb szénsavat veszítsen -, stabilan fogva, tekerjük a palackot a talpánál fogva. A vendégek körében illik azonban kinyitni, úgy, hogy csak szisszenjen az ital.
  • A pezsgőt a pohár falához döntve töltsük ki. Erre kifejezetten a “flute” poharat ajánljuk, még nagyobb hangsúlyt adva a látványnak – azaz, hogy lássuk, milyen a gyöngyöző bor.
  • Cukortartalom szerint 6 fajta pezsgőről beszélhetünk:
ElnevezésCukortartalom
„brut nature”, „naturherb”, „bruto natural”, „pas dosé”, „dosage zéro”, „dosaggio zero”kevesebb mint 3 g/l
„extra brut”, „extra herb”, „extra bruto”0 – 6 g/l
„brut”, „herb”, „bruto”kevesebb mint 12 g/l
„extra dry”, „extra trocken”, „extra seco”12 – 17 g/l
„sec”, „trocken”, „secco”, “dry”, „asciutto”17 – 32 g/l
„demi sec”, halbtrocken”, „medium dry”32 – 50 g/l
„doux”, „mild”, „dolce”, „sweet”, „dulce”, „doce”több mint 50 g/l
  • Crémant olyan csökkentett habzású italra utal, amely jól őrzi az pezsgő-alapbor ízeit, a Blanc de blancs fehér szőlőből készült fehér, míg a Blanc de noirs színes szőlőből készült fehér pezsgőt jelöl.